vineri, 24 februarie 2012
Paine sanatoasa
“Paine” este un termen generic pentru sute de alimente asemanatoare, dar in acelasi timp foarte diferite nutritional si compozitional.
Painea traditionala, autentica era facuta din faina integrala, neagra, obtinuta la moara cu pietre, utilizand apa, sare, maia si o tehnologie speciala.
Painea nu ingrasa daca:
- este integrala, autentica,
- corect asociata cu celelalte alimente,
- daca este mancata conform principiilor crononutritiei,
- daca nu exageram cu cantitatea,
- daca tinem cont de starea noastra de sanatate si de stilul de viata activ sau sedentary.
Iata o reteta de paine care poate fi obtinuta la cuptorul automat in casa.
Paine de casa cu cereale si seminte
Reteta pentru 1 kg:
- 0,55 kg faina de grau spelta tip 630
- 0,55 kg faina de secara tip 997
- 0,25 kg de lapte batut
- 0,10 l de apa
- 1 lingura sare cu alge
- 1 lingura drojdie uscata
- 1 lingura coriandru, chimen, fenicul sau alta planta condimentara, dupa gust.
Dupa ce painea a fost framantata si dospita, umeziti-o cu putina apa si imprastiati deasupra seminte de susan, dovleac, florea-soarelui, chimen, fulgi de ovaz.
Painea se pastreaza proaspata in medie 5 zile – o saptamana si la congelator – intre 1-2 luni. Daca doriti sa congelati painea, lasati-o sa se raceasca, portionati-o in felii separate de o folie inainte de a o introduce la -18˚C. Odata congelata painea, ca de altfel orice aliment congelat, nu se mai recongeleaza.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu