joi, 23 februarie 2012

KEFIRUL

Kefirul-băutura centenarilor

Originar din zona caucaziană, kefirul este socotit „băutura centenarilor”, denumirea sa, ce provine din limba turcă, însemnînd pur şi simplu „sănătate”. Culturile lactice care se folosesc la producerea sa conţin bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis, care transformă o parte din lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul său acrişor. Fermenţii de kefir (Candida kefir) provoacă fermentaţia, astfel încât din lactoză se formează acid carbonic (care acidulează) şi alcool. În kefirul comercializat în mod curent, procentajul de alcool trebuie să fie de minimum 0,05%.
Aliment sănătos, uşor digerabil, cu un conţinut mare de proteine lactice, predigerate, şi calciu, kefirul este folosit şi ca remediu, mai ales pentru refacerea florei intestinale, întărirea sistemului imunitar,revitalizator al pielii şi adjuvant al digestiei.

Compoziţie

100 de grame de kefir cu 1,5% grăsimi au doar 46 kcal şi conţin 3,4 g proteine, 4,1 hidraţi de carbon, 150 mg potasiu, 120 mg calciu, 100 mg fosfor, 12 mg magneziu, fier, zinc, iod, fluor, precum şi oligoelemente. Dintre vitamine, kefirul este bogat în cele din complexul B (40 mg vitamina B1, 170 mg B2, 50 mg B6, 90 mg niacina) şi în caroten (provitamina A), D si E. 100 de grame de kefir 1,5% mai conţin 6 mg colesterol, 0,8 g acid lactic şi 0,5 grame alcool.
Kefirul este foarte bine asimilat de către organism fiindcă, din cauza acţiunii bacteriilor lactice, el este predigerat. Conţinutul său de lactoză este mai redus decît al laptelui, fiind mult mai uşor suportat de către cei cu anumită intoleranţă la lactoză. Culturile de bacterii din compoziţia sa au un efect benefic asupra mucoasei sistemului digestiv. În special menţinerea unui intestin sănătos este deosebit de importantă, deoarece un intestin bolnav este cauza multor alte afecţiuni.

Utilizare

Kefirul se poate consuma ca atare sau în diferite amestecuri. Iată unul dintre acestea: 200 grame kefir sărac în grăsimi (cu 1,5% grăsime) se pune într-un pahar sau vas înalt şi se amestecă cu 75-100 de grame fructe proaspete (banane, zmeură, căpşuni, piersici, caise), fără sîmburi şi tăiate mărunt. Se adaugă o linguriţă cu suc de lămîie şi 1-2 linguriţe cu miere. Se mixează acest amestec (în blender, de preferat) şi se consumă pe loc.
Pentru sănătatea mucoasei intestinale o „cură cu kefir” este excelentă. Pentru aceasta, se amestecă un litru de kefir sărac în grăsimi cu un litru de suc de mere nestrecurat şi se bea întreaga cantitate în decursul unei zile. În rest, nu se mănîncă şi nu se bea altceva, în afară de apă plată sau slab mineralizată. În ziua a doua, în afara băuturii din kefir şi suc de mere se pot consuma mâncăruri foarte uşoare, în cantitate mică. Ziua a treia de cură este identică primeia, cea de-a patra- celei de-a doua şi tot aşa pe o perioadă de o săptămînă. Această cură e indicată şi în convalescenţă, mai ales după ce s-a urmat un tratament cu antibiotice sau laxative, care afectează flora intestinală.

Cum se prepara Kefirul

 Se pun 1-2 linguriţe de ciupercă (cca.3-5 cm3) într-un
borcan de sticlă de 200 mg şi se toarnă 200-300 ml
lapte proaspăt, dulce.


Se lasă 8-12-16-24 ore la fermentat (în funcţie de temperatura mediului ambiant), fără să se închidă ermetic, ci numai cu un capac pus invers pe borcan. Laptele fermentează suficient şi după doar 8-12 ore, are deja proprietăţile complete pentru tratament. Gustaţi şi opriţi fermentaţia după intervalul optim în condiţiile dvs. de mediu.

Pentru consum, se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu diametrul orificiilor cât mai mic (chiar sub 1 mm), într-un vas de sticlă – este chefirul (laptele fermentat) care se consumă pentru tratament. Ciuperca din sită se spală sub jet de apă rece de rămăşiţele laptelui fermentat, apoi se reaşează în borcanul spălat şi se toarnă o nouă porţie de lapte dulce, crud, nefiert.

Este foarte important să se procedeze aşa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se dezvoltă, capătă o culoare maronie, nu mai are proprietăţile de tratament şi poate muri. Când ciuperca este bine îngrijită, este albă ca laptele şi
în cca. 14-21 zile volumul acesteia se dublează. Atunci trebuie împărţită în două.


 Se consumă 100-500 ml lapte de Kefir pe zi (eventual mai mult, la cine tolerează şi nu are aciditate gastrică, fermentaţie intestinală deficitară), de preferat pe stomacul gol (excepţie făcând gastritele hiperacide, ulcerul gastric sau duodenal – cazuri în care e bine ca chefirul să se consume după masă sau în paralel cu pâine prăjită, biscuiţi, etc. care absorb acidul gastric; totodată, nu se vor bea cantităţi mari deodată, ci se va consuma cu linguriţa… pauză… o nouă linguriţă, etc.).

Tratamentul durează minim 20 de zile (unii recomandă o pauză 10 zile după care se reia). Părerea mea este că se poate consuma fără intrerupere,
asemenea iaurtului sau laptelui bătut. Nu există nici un fel de efecte secundare! Nici măcar înghiţind o bucată de ciupercă nu se întâmplă absolut nimic! (o veţi elimina prin scaun, nedigerată; ciuperca nu poate trăi în intestinul omului, fiţi fără grijă!).


În timpul tratamentului este interzis consumul de alcool şi de grăsimi animale (în schimb se poate consuma ulei presat la rece şi seminţe crude de dovleac, in, floarea soarelui, nuci), sare, zahăr (înlocuiţi-l cu mierea!), gemuri, băuturi sintetice şi acidulate, condimente.

Reacţia organismului la laptele fermentat În primele 10 – 14 zile de tratament activitatea stomacului se intensifică brusc, se formează gaze din abundenţă şi nu se recomandă consumul laptelui dimineaţa pe stomacul gol (în această primă fază).
Uneori scaunul este mai moale, dar tratamentul nu trebuie întrerupt. La bolnavii de ficat şi rinichi s-au semnalat şi unele senzaţii mai neplăcute. După 10 – 14 zile aceste reacţii încetează şi se ameliorează activitatea întregului organism.


După minim 20 de zile de tratament, veţi începe să vă simţiţi mai bine. După 2 luni de tratament se constată dispariţia anumitor suferinţe, iar după un an de tratament, organismul ar trebui să se însănătoşească complet, dacă respectaţi şi celelalte reguli de viaţă echilibrată (dietă de cruţare, mişcare, somn, etc.)
Laptele fermentat poate fi folosit şi ca demachiant în tratamentele cosmetice cu efect de încetinire a formării ridurilor şi eliminarea oboselii faciale.


De asemenea se poate folosi în arsuri (solare sau produse în gospodărie).
De asemenea, ameliorează sau înlătură durerile provocate de reumatism prin ungerea locurilor dureroase de 7 – 8 ori/zi cu lapte fermentat (Kefir).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu