Unele alimente au nevoie pentru a fi digerate de o cantitate mai mare de energie decat cea pe care o pot ceda. Diferenta energetica necesara metabolizarii acestor alimente este preluata din rezervele lipidice continute in tesutul adipos al corpului.
In acest mod alimentele care contin „calorii negative” contribuie la slabirea fiziologica, naturala, fiind indicate supraponderalilor si obezilor.
Aceste obiceiuri alimentare nu necesită înfometare, sunt fireşti şi pot fi uşor urmate, în cadrul unei diete diversificate – echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, activ.
Alimente care furnizeaza calorii negative
Fructe: Afine, cirese, visine, prune, mere, pere, caise, mure, coacaze, merisor, aronia, banane, clementine, guava, kiwi, agrise, smochine, kumquat, papaia, piersici, pepene, ananas, zmeura, capsuni, portocale.
Vor fi consumate intotdeauna singure, dimineata, seara si intre mesele principale.
Legume: Varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, telina, fasole verde, cicoare, papadie, andive, sparanghel, vinete, sfecla rosie, morcovi, anghinare, praz, salata, ceapa, ridichi, spanac, dovleac placintar, rosii, napi, fenicul, rucola, usturoi, patrunjel frunze, mazare teci, alge, leustean frunze, salvie, rozmarin, oregano, fenugreek, ardei iute, ardei gras, piper, foi de dafin, capere, scortisoara, ciuperci salbatice sau de cultura. Vor fi consumate in stare cruda sau, dupa caz, preparate prin fierbere in abur, la gratar, gratinate, sotate.
Pot fi asociate intre ele si cu proteinele de origine animala: carne, oua, branza.
Nuci, alune, seminte: nuci, alune de padure, arahide, migdale, nuci macadamia, nuci braziliene, seminte de pin, fistic, nuci de cocos, alune caju, nuci pekan.
Peste – pastrav, somon, cod, calcan, macrou, merlucius, sardina. Preparat la gratar sau in folie pergament la cuptor. Pestele afumat nu este indicat, deoarece fumul contine substanţe cancerigene.
Vor fi consumate cu moderatie circa 50 g/zi (ex: 5-10 mieji de nuca extrasi din coaja imediat inainte de a-i consuma).
Proteine de origine animala: Carne slaba de pui, gaina, fazan, potarniche, bibilica, vita, vitel, bivol, porc, iepure, strut, curca. Carnea se va degresa suplimentar si nu va fi pregatita prin prajire. Poate fi condimentata natural si va fi consumata cu moderatie, de 1 – 2 ori pe saptamana.
Carnea nu va fi asociata cu amidonoase (mamaliga, orez, cartofi, paine), ci cu garnituri de legume grilate, sotate sau crude.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu