vineri, 24 februarie 2012

Adevarul despre mezeluri!

Le mananci cu pofta, insa stii cu adevarat ce consumi?
14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)!
BPOC este una dintre primele cinci cauze de deces in tarile vestice si care se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.

Ce contine o reteta standard pentru un mezel?

Mezelurile contin aditivi foarte periculosi, cum ar fi: nitrati si nitriti de sodiu si potasiu (de la E 249, la E 252), fosfati (de la E 339 la E 343) si polifosfati (de la E 450 la E 452) de potasiu, sodiu, calciu, magneziu.
In prezenta proteinelor, nitritii se transforma intr-o substanta care favorizeaza aparitia cancerului de stomac.
In doze foarte mari, nitritii dau o toxicitate acuta care impiedica sangele sa mai transporte oxigen. Sugarii si copiii mici sunt foarte sensibili la aceste substante deoarece le creaza probleme respiratorii.
Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este admis in produsele din carne. Totusi, mezelurile au amidon in cantitati foarte mari, pentru ca acest aditiv retine multa apa si mareste cantitatea de mezel, inlocuind in fapt carnea.

La ce trebuie sa fim atenti cand alegem un produs procesat din carne?

Chiar daca au fost obligati prin legi sa treaca pe etichete toate componentele retetei, producatorii din Romania se feresc sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs.
Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa. In ultima vreme, au aparut tot soiul de aditivi care n-au fost testati toxicologic, dar pe care producatorii au inceput sa-i foloseasca intens. Dintre cei mai periculosi sunt fosfatii care, in exces, impiedica fixarea calciului in oase. Imaginati-va ce inseamna asta pentru copii!
-         Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu este imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate.
-         Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam. Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor.
-         Mezelurile nu ar trebui consumate de copiii pana la varsta de cel putin 12 ani si, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoza, de femeile insarcinate si care alapteaza. De suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plaman, hiperuricemie (guta), celulita, boli ale tubului digestiv, batrani.

Alternative sanatoase la mezeluri!

Iata cateva alternative la mezeluri: un muschi preparat la cuptor din care se vor taia felii si se vor face sandwich-uri, o pulpa sau un piept de pui, peste la gratar sau la cuptor etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu