joi, 29 martie 2012

Grapefruitul te slăbeşte?

Tu ce zici, poţi sau nu slăbi de la grapefruit?
DA, în măsura în care grapefruitul este un fruct cu un conţinut scăzut de calorii, iar fribrele solubile ce se regăsesc în acest fruct ajută la dobândirea senzaţiei de satietate.

Şi NU, pentru că efectele grapefruitului în ceea ce priveşte slăbitul au fost înţelese greşit, sau mai bine zis supraapreciate. Am auzit des chestii gen, grapefruitul nu are calorii. Greşit, deşi într-adevar, faţă de alte alimente grapefruit-ul are mai puţine calorii, acestea există. Multe diete i-au atribuit grapefruitului calitatea de a arde grăsimile.
Ei bine, nu a fost demonstrat că grapefruit-ul ar avea vreo abilitate specială în acest sens.
În concluzie, grapefruitul vă poate ajuta să slăbiţi, însă nu atât de uşor pe cât ar crede unii sau ar zice alţii.
Nu toată lumea apreciază gustul grapefruitului, dar cei care o fac, se bucură de calitatea lor nutritivă, şi asta în schimbul a puţine calorii.
Grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C. Betacarotenul conţinut în grapefruit ajută lupta împotriva multor boli. Dacă decojiţi şi savuraţi un grepfruit, în membrană se regăseşte pectina, un compus organic care scade valoarea colesterolului. Membru al familiei citricelor, grapefruitul este un adevărat depozit de fitochimicale precum flavonoide, terpene şi limonoide, substanţa despre care unele cercetări au demonstrat că inhibă dezvoltarea cancerului şi asigură protecţie împotriva multor tipuri de cancer.
De asemenea, grapefruitul roz conţine un carotenoid numit licopen. Licopenul este o substanţă ce ajută la protecţia membranelor celulelor și care poate inhiba dezvoltarea tumorilor, în special a tumorilor de prostată.
În ceea ce priveşte selecţia şi depozitarea nu veţi avea bătăi de cap. Grapefruitul este cules doar atunci când este complet copt. Ca un sfat pentru cei care vor să obţină mai mult suc, alegeţi pe cele care sunt mai grele în comparaţie cu mărimea lor. Încercaţi să le evitaţi pe cele moi sau ovale. Diferenţa de gust între cele trei tipuri (roz, roşii şi albe) este destul de mică. Sunt la fel de dulci şi la fel de amare.
Depozitaţi grapefruitul în frigider în sertarul pentru fructe şi legume, şi vă puteţi bucura de gustul lor cam 2 luni.
Pentru a aprecia mai bine savoarea unui suc de grapefruit, înainte să o stoarceţi, lăsaţi-o să revină la temperatura camerei dacă doar numai ce aţi scos-o din frigider.

Recapitulând în câteva idei, grapefruitul:
- are puţine calorii;
- conținut slab de sodiu;
- este bogat în potasiu;
- conţine enzine care ard grăsimile.

Valorile nutriţionale pentru ½ de grapefruit:
- calorii: 52;
- grăsimi: <1 g;
- grăsimi saturate 0 g;
- colesterol: 0 mg;
- carbohidraţi: 13 g;
- proteine: 1 g;
- fibre: 2 g;
- sodiu: 0 mg;
- vitamina A: 1,414 IU;
- niacina (vitamina B3): <1 mg;
- vitamina C: 38 mg;
- potasiu: 166 mg;
- carotenoide: 2,589 mcg.

Sursa: moldova.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu