joi, 29 martie 2012

Cafeaua determină producerea de cortizol şi creşterea în greutate!

Se crede că pentru pierderea în greutate, consumul de cafea este foarte indicat deoarece are calorii puţine şi nu conţine grăsimi.

Deşi acest lucru pare logic, o viziune holistică evaluează cafeaua din perspectiva influenţei sale asupra capacităţii organismului de a metaboliza alte alimente pe care le consumăm.

Studii recente sugerează că, în ciuda numărului său scăzut de calorii, cafeaua poate determina, de fapt, creşterea în greutate prin stimularea secreţiei de cortizol şi a rezistenţei la insulină.

COFEINA STIMULEAZĂ PRODUCŢIA DE CORTIZOL

Unul dintre rolurile cortizolului, cunoscut şi ca hormonul stresului, este acela de a facilita mecanismul de luptă al organismului, conceput pentru a ne salva de la ameninţări fizice.

Atunci când organismul este stresat, treaba cortizolului este de a creşte tensiunea arterială, şi de a grăbi metabolizarea carbohidraţilor şi a grăsimilor, crescând astfel cantitatea de zahăr în sânge pentru a hrăni muşchii şi celulele astfel ca ele să poată funcţiona mai eficient în perioadele de stres.

Această cerere de zahăr în sânge creată de cortizol ne face să simţim senzaţia de foame, încurajându-ne să mâncăm mai mult, în pofida intenţiilor noastre cele mai bune.

Desigur, această situaţie este exacerbată dacă vom bea cafea când suntem sub stres.

Dacă răspunsul nostru la creşterea cortizolului este fizic, cum ar fi cum ar fi să fugim de o ameninţare percepută, sau să alegem să luptăm, am putea arde combustibil suplimentar.

Cu toate acestea, în lumea de azi, deoarece stresul este mai mult mental sau emoţional, mai rar din cauza unei ameninţări fizice reale, creşterea în greutate este un rezultat foarte plauzibil.

În plus, confruntându-se cu niveluri crescute de insulină în mod constant, celulele noastre vor avea tendinţa de a dezvolta rezistenţă la efectul ei, făcându-le să fie mai puţin capabile să utilizeze zahărul din sânge.

Această rezistenţă la insulină este adesea urmată de un diagnostic de diabet de tip 2.

CONSUMUL REGULAT DE CAFEA POATE CREŞTE REZISTENŢA LA CORTIZOL

Un studiu din 2005 publicat în revista Psychosomatic Medicine a descoperit că un consum regulat de cafea creşte rezistenţa la cortizol.

Subiecţii studiului au primit cafea după cinci zile în care nu consumaseră deloc acest produs. Efectul cafelei asupra cortizolului a fost extrem de redus.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, atunci când subiecţii au fost expuşi la cofeină continuu pe tot parcursul zilei, nivelurile de cortizol au început să crească din nou după-amiaza.

Alte rezultate au prezentat, de asemenea, că participanţii la studiu care erau predispuşi la hipertensiune arterială au reacţionat mai puternic la cofeină, producând mai mult cortizol.

Acest lucru înseamnă că, cei care beau cafea pe tot parcursul zilei vor produce mai mult cortizol, ajungând în cele din urmă să crească în greutate şi/sau să dezvolte diabet de tip 2. Cei mai expuşi acestui risc sunt cei hipertensivi.

Pe de altă parte, cei care au băut dimineaţa o ceaşcă, maxim două, de cafea, au dezvoltat mult mai puţin cortizol.

CORTIZOLUL PROMOVEAZĂ STOCAREA DE GRĂSIME

Potrivit lui Shawn Talbott, autor al „The Cortisol Connection”, un alt rol al cortizolului este acela de a încuraja organele noastre interne să stocheze grăsime, un proces care, în timp, va genera niveluri ridicate de insulină.

Din păcate, această grăsime generată de cortizol, se va depune de cele mai multe ori în zona abdominală, determinând afecţiuni asociate atât cu diabetul zaharat, cât şi cu bolile de inimă, colesterolul ridicat şi hipertensiunea.

Pentru motivele prezentate anterior, consumul de cafea (în ciuda caloriilor sale puţine) nu poate fi o decizie bună pentru cineva care doreşte să slăbească!

Sursa: naturalnews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu