joi, 29 martie 2012

Alimente pentru prevenirea anemiei

În cele mai multe cazuri, anemia este cauzată de un deficit de fier, fiind însoţită de oboseală severă şi, uneori, de dureri de cap.

O dietă sănătoasă şi variată vă va ajuta să preveniţi riscul de a suferi de anemie.


Alimente bogate în vitamina B12

Deoarece vitamina B12 se găseşte în principal în produsele de origine animală, cum ar fi carne (de vită), peşte, fructe de mare şi, într-o măsură mai mică, în brânză şi ouă, vegetarienii sunt deosebit de sensibili la apariţia anemiei pernicioase.

Diferite simptome, cum ar fi dificultăţi de respiraţie, oboseală, pierderea poftei de mâncare, creşterea ritmului cardiac, furnicături sau amorţeală în extremităţi, pot indica faptul că sunteţi anemici.

În acest caz, consultaţi medicul, care vă poate prescrie un supliment de vitamina B12.

Cantitatea de 90 g de carne de vită, furnizează 2,4 mg de vitamina B12 pe zi.

Alimente bogate în fier

Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina, o proteină care transmite oxigenul în celulele roşii.

Fierul heminic este forma cea mai asimilabilă: el se găseşte în carnea roşie şi în ficat, care conţin însă mult colesterol.

Conservele cu scoici reprezintă una dintre cele mai bune surse, pe lângă faptul că sunt extrem de bogate şi în vitamina B12.

Fierul heminic se mai găseşte în linte, tofu şi stafide, fiind mai uşor de absorbit de către organism.

Consumaţi aceste alimente, ca o sursă de fier, dar şi alimente bogate în vitamina C, care facilitează absorbţia fierului.

Cerealele sunt şi ele de obicei îmbogăţite cu fier, aşa că le puteţi consuma.

Necesarul de fier în organism este de 18 mg la femeile cu vârsta sub 50 de ani, iar la femeile peste 50 de ani şi bărbaţii adulţi este de 8 mg.

Aceste cantităţi vor păstra nivelurile adecvate de fier atunci când anemia este corectată.

O porţie de 90 g de muşchi de vită furnizează 3,6 mg de fier, şase stridii au 14 mg, iar o porţie de cereale fortificate conţin 10 mg.

Alimente bogate în vitamina C

Deoarece vitamina C (conţinută în citrice, broccoli, ardei) creşte absorbţia de fier, este bine să consumăm în timpul meselor şi aceste tipuri de alimente.

Alimentele care conţin vitamina C contribuie de asemenea la contracararea efectelor fitaţilor, substanţe prezente în unele produse alimentare cum ar fi germeni de grâu, nuci, orz şi ovăz, care se leagă de fier şi îi inhibă absorbţia intestinală.

Cercetătorii suedezi au arătat că absorbţia de fier a fost semnificativ mai mare atunci când au fost consumate alimente bogate în vitamina C alături de produse care erau bogate în fitaţi, cum ar fi spanacul, cartofii dulci şi rubarba.

Consumaţi cel puţin o ceaşcă pe zi de alimente cu conţinut de vitamina C.

Alimente bogate în acid folic

Acidul folic, o vitamină B, accelerează diviziunea celulelor roşii din sânge şi astfel facilitează transportul de oxigen.

În afară de cei care nu o pot absorbi din alimente şi ar trebui să fie trataţi cu suplimente de acid folic, oricine poate beneficia de un aport crescut din dietă.

Necesarul zilnic de acid folic este de 400 micrograme pe zi.

O ceaşcă de linte sau fasole furnizează aproape toată această cantitate.

Alte surse bune de acid folic sunt legumele verzi, sucul de portocale, nucile şi ficatul.

Sursa: plaisirssante.ca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu