vineri, 30 martie 2012

Despre scortisoara...

Scortisoara, condimentul care te ajuta sa slabesti

Pentru un simplu condiment, scortisoara are nenumarate proprietati si beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Nu numai ca te ajuta sa slabesti, ceea ce se rasfrange intr-un mod pozitiv asupra starii generale a sanatatii, dar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.
De multi ani acest condiment se afla sub lupa specialistilor. Studiile au aratat ca e de ajuns sa adaugi jumatate de lingurita zilnic in mancare, pentru a te bucura de un metabolism accelerat si nu numai, conform
Suite.101.com.

Conform unui studiu publicat in iunie 2007 de Journal of Clinical Nutrition, subiectii care au presarat mai bine de o lingurita de scortisoara in mancare s-au ales cu un nivel mai mic al zaharului in sange. Scortisoara stimuleaza eliberarea insulinei, functioneaza ca un puternic antioxidant, micsorand si depunerile de pe artere.

Acelasi condiment previne degradarea la nivel celular, instalarea oboselii in muschi, dar si vulnerabilitatea la bolile cronice. Scortisoara are si capacitatea de a reduce senzatia de foame, facand ca alimentele sa zaboveasca mai mult in stomac. Astfel, condimentul este excelent daca se doreste reducerea in
greutate.

Poate fi presarata atat dimineata, in bolul cu
cereale, cat si in cafea, ceai sau cacao fierbinte, dar si peste un fruct proaspat taiat. Cand marinezi peste sau carne de pui, poti adauga si scortisoara. Peste inghetata poate fi adaugata, de asemenea, la fel ca si peste placinta de dovleac.


Exagerezi cu scortisoara? Vezi care sunt riscurile


Efectele benefice ale acestui condiment sunt binecunoscute. Insa consumat in exces, apar si efectele negative, putand surveni starile de greata, roseata fetei si chiar umflarea buzelor ori senzatia de arsura la nivelul plamanilor si pieptului.
In plus, conform
QualityHealth, persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui ar trebui sa o consume cu atentie, scortisoara continand un ingredient care are acelasi efect.

Persoanele sanatoase si care nu iau medicamente ar trebui sa nu depaseasca 0,1 miligrame de scortisoara pe fiecare kilogram din greutatea lor totala, au avertizat recent specialistii germani. De vina este un component din scortisoara care poate fi toxic pentru rinichi si ficat, atunci cand este consumat in exces.

Daca se tine cont de aceste precautii, scortisoara este benefica, fiind bogata in antioxidanti care lupta cu radicalii liberi ce afecteaza celulele, putand duce chiar la aparitia bolilor de
inima, a cancerului si a imbatranirii premature.

Tot scortisoara are proprietati antimicrobiene, antiseptice, antifungice, antibiotice, de stimulant si astringent. Toate acestea fac din scortisoara un medicament, eficient in tratarea unor infectii, unii experti fiind chiar de parere ca imbunatateste si procesul gandirii.



Mierea de albine si scortisoara, leac impotriva imbatranirii


Calitatile exceptionale ale mierii de albine, ca medicament si aliment, sunt cunoscute inca din antichitate. Mierea este unul din cele mai complete alimente, se asimileaza usor ajutand astfel, la reglarea functiilor organismului.
Scortisoara, unul din cele mai vandute condimente din lume, este folosita, datorita proprietatilor sale terapeutice, de mai bine de 4.000 de ani ca remediu impotriva frigului, a crampelor musculare, a disconfortului creat de
gripa si raceli, a indigestiei, inapetentei, durerilor de articulatii.

Combinatia de miere de albine si scortisoara poate fi folosita in tratarea multor
afectiuni fara efecte secundare ori dependenta asa cum se intampla in cazul medicamentelor de sinteza. Asociate, cele doua produse naturale, mierea de albine si scortisoara, isi sporesc eficienta, completandu-se.

Experientele pe diferiti pacienti au aratat ca mierea in combinatie cu scortisoara imbunatateste circulatia sanguina. De asemenea, micsoreaza colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de cord. Se face un amestec din miere si scortisoara pudra care se unge pe paine sau pe clatite si se mananca dimineata. S-a constatat ca acest amestec consumat cu regularitate reduce dispneea si intereste ritmul cardiac.

Consumul zilnic de miere si scortisoara pulbere intareste sistemul imunitar si-l protejeaza impotriva bacteriilor si atacurilor virale. Persoanelor racite li se recomanda sa ia trei zile la rand, cate o lingura de miere si un sfert de lingurita de scortisoara pudra. Acest remediu vindeca tusea cronica, raceala si curata sinusurile.

Cercetarile au aratat ca mierea combinata cu scortisoara vindeca durerile de stomac si indeparteaza balonarile. Scortisoara pudra presarata peste doua linguri de miere, luate inainte de masa, inlatura aciditatea si ajuta si la digestia celor mai grele
mancaruri.

In caz de artrita, se poate apela la tratamentul cu miere si scortisoara, atat intern cat si extern. Bolnavii de artrita isi pot prepara o bautura din doua linguri de miere dizolvate in
apa calda si o lingurita de scortisoara pudra. Daca se administreaza zilnic, cu regularitate, se poate vindeva si artrita cronica. Pentru tratament extern, Se amesteca o parte de miere cu doua parti apa calduta la care se adauga o lingurita de scortisoara pudra. Se face o pasta cu care se maseaza usor partea dureroasa. Durerea ar trebui sa cedeze in cel mult 15 minute.

In cura de
slabire se recomanda ca dimineata, inainte cu o jumatate de ora de micul dejun, si seara, inainte de culcare, sa se bea un amestec de scortisoara pudra fiarta intr-o cana de apa la care se adauga o lingurita de miere de albine. S-a constatat ca administrarea regulate a acestui remediu reduce greutatea peroanelor supraponderale sau obeze si previne depunerea de grasimi in organism.

Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, incetineste imbatranirea, pastreaza
pielea sanatoasa si fina, creste speranta de viata. Se pune la fiert o cana de apa cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra, se strecoara si se adauga o lingura de miere cand ceaiul este cald, sub 40 de grade.

Toate tipurile de infectii ale pielii se pot vindeca daca partile afectate vor fi unse cu combinatie de miere si scortisoara pudra.

De retinut ca, daca mierea de albine este cristalizata, folositi jumatate din doza recomandata, in loc de doua linguri, o lingura.

 
Scortisoara - cat de buna este in casa ta
 

Scortisoara poate ajuta in cazul racelilor, infectiilor cavitatii bucale si mirosului neplacut al respiratiei, mainilor si picioarelor reci.
Te-ai intrebat vreodata cum ajunge scortisoara in rafturile de la magazin, de unde o cumperi tu? Ei bine, pentru inceput trebuie sa afli ca arborele de scortisoara poate ajunge si la 18 metri inaltime, iar ramurile cele mai tinere se culeg o data la doi ani, dupa care se lasa la uscat.

Dupa uscare se evidentiaza doua straturi de coaja: primul se indeparteaza, iar al doilea strat se pastreaza, el fiind purtatorul aromei irezistibile, arata
Cancan.

Decoctul de scortisoara si ghimbir combate racelile, infectiile cavitatii bucale si mirosul neplacut al respiratiei, mainile si picioarele reci. Amesteci o lingurita si jumatate de betisoare de scortisoara pisate, cu 2,5 cm radacina proaspata de ghimbir feliata subtire, 350 ml
apa clocotita si, optional, o lingurita de miere. Acest amestec trebuie sa il bei cel putin o data pe zi, o cana.

Daca o persoana sufera de guturai poate apela la socrtisoara. Iei o cana de lapte fierbinte, doua lingurite de scortisoara pudra, o lingura de miere si un pahar mic de coniac si le amesteci. Aceasta bautura trebuie sa o consumi seara, eventual dupa o frectie cu spirt.

Daca cel mic nu vrea in ruptul capului sa manance ceva, il poti ademeni cu un desert cu scortisoara. Amesteca trei linguri de unt cu trei linguri de zahar brun si o lingurita si jumatate de scortisoara. Apoi, unge felii subtiri de paine integrala cu pasta de unt rezultata. Acopera feliile unse cu restul de felii si da-le la cuptor pentru cinci minute sau pune-le in toaster cateva minute.

Scortisoara este buna si pentru adulti, fiind un bun afrodiziac. Doua betisoare de scortisoara pisate, o lingura de cimbru proaspat sau uscat si maruntit, o lingurita seminte de coriandru pisate, coaja de la o lamaie mica si 600 ml vodca. Acest amestec se pune la macerat, timp de 15 zile, apoi se strecoara. Separat, se dizolva 225 grame de miere de salcam in 300 ml apa plata, la foc mic, apoi se lasa la racit.
Ceea ce ai pus la macerat se amesteca in apa indulcita si se lasa la racit. Afrodiziacul rezultat se pastreaza intr-o sticla inchisa ermetic si etichetata. Se bea un pahar mic inainte de culcare.

Scortisoara scade colesterolul si "ascute" creierul

 
Un izvor de nutrienti, banala scortisoara este un antiseptic natural, avand nenumarate proprietati, inclusiv terapeutice, cum ar fi scaderea colesterolului, a tensiunii si imbunatatirea functionarii creierului.
Originara din Asia, scortisoara este cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale din cele mai vechi timpuri. Se crede ca era folosita de vindecatorii si vracii din Roma pana in China, inca din 2700, i. Hr. Indienii i-au recunoscut valoarea terapeutica in secolul al VIII-lea. Scortisoara este mentionata chiar si in Biblie, conform
Suite101.com.

Ca si nutrienti, scortisoara contine
carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, vitamine precum A si C, tiamina, niacina, riboflavin. Este o excelenta sursa de mangan, continand si fier, sodiu, potasiu, calciu si fosfor. In plus, contine un antioxidant numit glutation.

In ceea ce priveste intrebuintarile sale, pe langa bucatarie, scortisoara se foloseste in industria farmaceutica, de beneficiile ei bucurandu-se si cei care lucreaza in stomatologie. Datorita proprietatile sale antimicrobiene, poate fi folosita ca si conservant. Scortisoara este un bun remediu pentru durerile de cap si acnee, improspatand si respiratia. Se foloseste, de asemenea, si in industria parfumului.

Ca si alte condimente, scortisoara este multe beneficii in ceea ce priveste sanatatea, fiind antimicrobiana, antibacteriana si avand proprietati antioxidante.

Calitati terapeutice

Scortisoara se foloseste in
medicina traditionala chineza pentru imbunatatirea circulatiei si tratarea hipertensiunii.

Este eficienta in coborarea colesterolului si trigliceridelor, dar si in stabilizarea nivelului de zahar din sange. Este, de asemenea, stimulent, prevenind tensiunea nervoasa si imbunatatind
memoria. Chiar si numai mirosirea acestui condiment "ascute" creierul.

In combinatie cu piperul si mierea, scortisoara este eficienta in tratarea durerilor de gat, gripei, malariei si racelii, gratie proprietatilor antiseptice. Scortisoara te scapa si de flatulenta, greata, diaree si indigestie.

Extractul de scortisoara ar putea ajuta la prevenirea sau chiar la vindecarea bolii Alzheimer.

Un studiu realizat la universitatea din Tel Aviv a aratat ca extractul de scortisoara a reusit sa inhibe crearea unor substante toxice care au un efect nefast asupra neuronilor, arata FoodConsumer.
Bolnavii de Alzheimer, tratati cu succes cu intelegere si ciocolata

Cercetatorii israelieni sustin ca extractul de scortisoara ar putea corecta chiar si defecte locomotorii si ar putea imbunatati starea pacientilor bolnavi de Alzheimer. Studiile pe soareci au aratat ca extractul de scorisoara ajuta si in cazul exemplarelor agresive, ducand la un comportament mai docil.
Vaccin impotriva Alzheimer, testat pe oameni din luna februarie
In prezent nu exista niciun remediu pentru aceasta boala a batranetii, care provoaca pierderi de memorie, modificari comportamentale si reducerea functiilor congnitive.

Farmacia din casa: Scortisoara calmeaza tusea



Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara alimentara poate fi gasita sub forma de betisoare, provenite din scoarta uscata a copacului omonim sau sub forme de pudra obtinuta din macinarea scoartei.
Scortisoara este cunoscuta inca din antichitate. Vechii egipteni o foloseau la imbalsamare. In Biblie, insusi Moise recomanda folosirea sa. O aminteste si Herodot in scrierile sale, iar Nero a utilizat-o la funerariile sotiei sale, Poppaea.

In Evul Mediu, scortisoara era deja cunoscuta ca unul dintre cele mai populare condimente, pentru gustul si aroma foarte pretuite la acea vreme.

La noi in tara, pulberea de scortisoara este unul dintre cele mai populare condimente, folosit in patiserie la aromatizarea placintelor, strudelelor, cozonacului si a altor deserturi. Putini insa cunosc virtutile terapeutice ale scortisoarei.

Cunoscatorii au folosit-o dintotdeauna ca remediu impotriva frigului. Scortisoara trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau
gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai si are proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura.

Se pare, studiile inca nu sunt finalizate si nu exista niste concluzii ferme, ca o anumita componenta a scortisoarei actioneaza asupra celulelor din corpul uman ajutand la controlul cantitatii de zahar din sange, ceea ce-i determina pe cercetatori sa creada ca, pe viitor, scortisoara va fi folosita ca
tratament impotriva diabetului.

Ca s-o folositi ca mirodenie, in diferite preparate casnice, cumparati pulbere de scortisoara. In scopuri terapeutice, optati pentru betisoare.

Iata un remediu eficient contra racelii, care calmeaza tusea si curata sinusurile. Puneti un betisor de scortisoara intr-un vas in care clocotesc 300 de ml de
apa si lasati sa fiarba la foc moderat, timp de doua minute, dupa care opriti focul si scoateti scortisoara. Adaugati un plic de ceai verde si lasati sa se infuzeze cateva minute. Ceaiul rezultat se bea cald, in doua reprize.

Retineti

- tratamentul naturist nu suplineste o vizita la medicul de familie sau la medicul specialist

- tratamentul naturist nu are efecte secundare si nu da dependenta

- efectele tratamantului naturist nu sunt imediate, ca in cazul unui tratament medicamentos, de aceea pacientilor li se recomanda multa rabdare

- un produs - mar, usturoi, cartof etc - trecut printr-un proces de fabricatie, nu mai este natural pentru ca nu mai are aceleasi proprietati si efecte ca atunci cand este cules, adunat din gradina sau copac.

- daca nu credeti in produsele naturiste si efectele lor benefice asupra organismului uman, inutil sa apelati la tratamentele naturiste. Increderea ca va vor ajuta, ca va vor face bine inseamna 50% ajutor, vindecare.

Scortisoara previne bolile de inima si diabetul
 
 

Un studiu realizat in SUA a scos la iveala faptul ca un simplu condiment reduce considerabil riscul instalarii bolilor de inima si diabetului.
Mai precis, dupa cum au descoperit cercetatorii americani, o solutie de 250 de ml de
apa si scortisoara, consumata in fiecare zi, scade riscul instalarii acestor boli cu 23%, dupa cum a aratat studiu realizat de Departamentul american al Agriculturii, relateaza Daily Mail.

Practic, scortisoara actioneaza in primul rand asupra glucozei din sange, reducand si cresterea in
greutate, prevenind obezitatea si, implicit, riscul bolilor de inima si de diabet, se mentioneaza in cercetarea publicata in Journal of the American College of Nutrition.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu