joi, 29 martie 2012

Fructele Goji - Elixirul tinereţii

Legenda fructelor Goji 

Fructele Goji au fost descoperite și folosite pentru menținerea sănății și încetinirea procesului de îmbătrânire în China, Tibet și India, încă de mii de ani. Datorită efectelor antioxidanților pe care îi conțin fructele Goji, au circulat de-a lungul timpului mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vârsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Se spune că aceasta se datora fructelor Goji care cădeau în fântâna de unde își procurau zilnic apa de băut.

Acum, fructele Goji au ajuns să fie introduse treptat și în alimentația zilnică a occidentalilor.
Goji, cu denumirea ştiinţifică de Lycium Barbarum, este cunoscut în alte limbi sub denumirile: Bocksdorn, Chinese Wolfberry, Di gu pi, Gou gi zi sau Matrimony Vine.

Efectele fructelor Goji sunt considerabile

În urma studiilor științifice realizate de către cercetători pe tema fructelor Goji, s-au demonstrat o serie de efecte benefice asupra corpului uman, (deja cunoscute cu multe secole în urmă de către Medicina Tradiţională Chineză).
Mai jos vă prezentăm cele mai importante efecte ale consumului de fructe Goji.
  • Cel mai important efect al fructelor Goji: întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sângelui, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor.
  • Fructele Goji au un puternic efect antiinflamator.
  • Fructele Goji au un efect energizant, ușor constatabil şi de dumneavoastră, încă de la consumul primei porţii.
  • Fructele Goji îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină (Zeaxantina joacă un rol cheie în protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii și degradării țesutului, apărute persoanelor cu vârsta peste 65 de ani).
  • Fructele Goji încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți).
  • Fructele Goji ajută la slăbit.
  • Fructele Goji au efect anticonstipant.
  • Fructele Goji îmbunătățesc circulația sangvină.

Goji întăreşte sistemul imunitar

Cu o tradiţie de secole în stimularea vitalităţii corpului uman, fructele Goji, sunt dovedite de studiile ştiinţifice din ultimii ani ca metodă clară şi încurajatoare de întărire a sistemului imunitar. Astfel, printr-un aport considerabil de polizaharide, fructele Goji conduc la stimularea unor componente bioactive, ducând la creşterea capacităţii naturale de apărare: interleukin-2, celule fagocitare şi limfocite.

Descrierea fructelor Goji şi recomandarea noastră pentru consum

Fructele Goji sunt mici (1,5-2cm lungime) de culoare portocalie, cu gust plăcut, dulce, uşor acrișor.
Efectele fructelor Goji au fost descoperite și folosite începând cu mii de ani în urmă în Medicina Clasică Chineză. Fructele Goji pot fi consumate în multe feluri, fiind gustoase, și adevărate cocktailuri de energie, antioxidanți și vitamine:
  • Regim alimentar zilnic, cure cu fructe Goji uscate,
  • Cure cu fructe Goji proaspete,
  • Fructe Goji amestecate în diverse salate, prăjituri, înghețate,
  • Alcool din fructe de Goji,
  • Lichioruri din fructe de Goji.
Pentru a putea constata ușor efectul fructelor de Goji, din experiența noastră vă recomandăm consumul fructelor de Goji astfel:
  • Momentul optim al consumului: dimineața.
  • Înainte de micul dejun cu cel puțin 30 de minute, pentru a fi digerate înainte de alimentele sau lichidele micului dejun.
  • Mărimea porției: 25g fructe Goji uscate (Echivalentul la o lingură de supă cu vârf, sau un pumn de adult).
  • Fructele Goji, fiind uscate, necesită un scurt timp până absorb saliva, după care le putem simți bine gustul și savoarea, deci aşteptaţi câteva secunde, nu le mestecați direct; altfel veţi constata că au tendinţa la început de a se lipi puţin de dinţi.
  • Sfatul nostru: pentru a savura gustul fructelor Goji, umpleţi-vă gura (chiar cu întreaga porţie de 25g), nu doar câteva boabe, pe rând.
Aceasta reprezintă o recomandare de consum a fructelor de Goji, rezultată din propria noastră experiență. Vă recomandăm să consultați cunoștințe experimentate, medicul dumneavoastră sau alte surse de informare pentru a ajunge la varianta optimă, personală de consum a fructelor Goji.

Conţinutul fructelor Goji

Fructele Goji conțin aproximativ de 3 de ori mai multă vitamina C decât portocalele (acestea din urmă conțin 50mg vitamina C/100g fruct crud).

Vă prezentăm mai jos compoziţia fructelor Goji, valorile fiind raportate la 100g fruct uscat:
 

 Componentă

 Cantitate

 Ponderea deţinută din norma zilnică

 Energie 1461 kJ (343,9 kcal) 17%
 Proteine 12,1 g 24%
 Carbohidraţi 57,82 g 60%
 Grăsimi 0,73 g  1%
 Fibre 7,78 g 43%
 Calciu (Ca) 0,110 g 11%
 Crom (Cr) 0,079 g 65%
 Cupru (Cu) 0,0011 g 55%
 Fer (Fe) 0,0092 g 50%
 Magneziu (Mg) 0,13 g 325%
 Potasiu (K) 1,6 g 102%
 Seleniu (Se) 0,00017 g  
 Sodiu (Na) 0,15 g 
 Zinc (Zn) 0,0021 g  13%
 Vitamina A 12600 IU 250%
 Vitamina B1 0,027 g 1800%
 Vitamina B3 0,088 g 440%
 Vitamina B5 0,0012 g 12% 
 Vitamina C 0,148 g 146%
 Biotin 28 µg  9%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu