duminică, 8 aprilie 2012

Taratele de ovaz


Taratele si fulgii de ovaz sunt doua dintre alimentele indispensabile in cursul dietelor. Ovazul fiind una din cerealele care contribuie in mod ideal la reducerea concentratiei de grasimi din sange si, prin aceasta, ajuta la scaderea in greutate.

Fibrele au capacitatea de absorbi grasimile si zaharurile alimentare de la nivelul tubului digestiv. Datorita faptului ca organismul uman nu poate digera fibre, acestea sunt eliminate si, odata cu ele, si grasimile si zaharurile in exces, dar si o mare parte din toxinele rezultate din procesul de digestie. Ca urmare a capacitatii de a absorbi lichide de pana la de 40 de ori volumul initial, fibrele dau o senzatie de satietate pentru foarte lunga durata.

Cuisine AZ, in pledoaria pe care o face in favoarea taratelor de ovaz, face si diferenta dintre fulgii de ovaz si tarate. Daca indicele glicemic al fulgilor de ovaz este 40, taratele de ovaz au indice glicemic de doar 15 unitati.

Taratele de ovaz nu sunt indicate doar in cursul curelor de slabire. Acestea au capacitatea de a preveni si combate efectele unor suferinte metabolice. In diabet taratele de ovaz regleaza concentratia de zahar din sange, reduc necesarul de insulina si au un efect favorabil asupra metabolismului, in general.

Taratele de ovaz reduc concentratia de colesterol din sange, astfel ca sunt recomandate atat persoanelor care au probleme in a mentine la nivel normal aceasta constanta a sangelui, dar si celor care sufera de boli cardiovasculare, arteroscleroza si hipertensiune arteriala.

Este dovedit faptul ca un consum regulat de tarate de ovaz, dar si de fulgi de ovaz integrali reduce in mod spectaculos riscul aparitiei cancerului de colon, fibrele din ovaz functionand ca un burete care absoarbe toate acele substante si elemente cu efect cancerigen de la nivelul intestinului gros.

Taratele de ovaz isi pun in evidenta, cu adevarat, toate calitatile in cadrul unei alimentatii sanatoase si diversificate, daca sunt consumate de patru-cinci ori pe saptamana.


Modul de folosire:

Se începe prin a lua o linguriţă, apoi creşteţi treptat cantitatea la o lingură, apoi la două linguri zilnic. În general, potrivit specialiştilor, ni se recomandă să ne oprim la cel mult trei linguri zilnic, tocmai pentru a evita tulburările intestinale, pierderile de vitamina D şi de magneziu, care ar putea fi asociate cu consumul excesiv de tărâţe de ovăz.

Din tărâţe de ovăz se pot face chifle, tarte, blaturi de pizza, clătite. Pot fi adăugate în diverse salate de crudităţi, amestecate cu lapte, brânză, iaurt, smântână. Tărâţele de ovăz sunt extrem de apreciate de consumatori de toate vârstele. De asemenea, ele îşi păstrează proprietăţile în timpul preparării termice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu