luni, 2 aprilie 2012

Descifrează semnalele pe care ți le transmite corpul

Ai ochii înroșiți, ți-e poftă de ceva sărat, pe unghii ți-au apărut pete albe… În fiecare zi, corpul îți transmite diverse mesaje prin care te avertizează că ceva nu funcționează cum trebuie. Învață să-i descifrezi semnalele


Micile semne și simptome fizice pe care adeseori le trecem cu vederea apar ca să ne dea de știre că în organismul nostru există unele dezechilibre, mai mult sau mai puțin serioase. De exemplu, că suntem pe cale să ne îmbolnăvim, că există carențe de vitamine sau minerale, că este cazul să ne modificăm alimentația ori stilul de viață. În loc să te repezi să iei o pastilă sau să aștepți ca neplăcerile să dispară de la sine, de ce n-ai încerca mai degrabă să des­cifrezi acest cod Morse transmis de corp? În acest fel poți ajunge direct la cauza problemei și o poți înlătura, în loc să te străduiești să suprimi efectele/simptomele). Hai să decodificăm câteva dintre semnalele pe care organismul le transmite.

Ochi înrosiţi

Acele firișoare roșii pe care le observi uneori pe „albul” ochilor sunt mici vase de sânge care devin mai proeminente atunci când ochii sunt insuficient umeziți. Ochii pot deveni uscați dacă stai cu orele în fața computerului, dacă te expui la aer condiționat, fum de țigară, vânt sau praf.
Ce faci? Clipește mai des, în special când lucrezi la computer. Dacă iritația persistă, poți folosi lacrimi artificiale (preferabil fără conservanți): pune câte o picătură în fiecare ochi, de 3-4 ori pe zi. În cazul în care uscăciunea ochilor se accentuează, adresează-te oftalmologului: sindromul ochilor uscați poate fi simptom al diabetului sau al unei boli tiroidiene.


Alimentele sărate

Ai des poftă să ronțăi ceva sărat? Înseamnă că organismul caută o cale de a se elibera de stres. Nevoia de a mân­ca alimente sărate semnalează că glandele suprarenale, care în momente de stres, anxietate sau frică pompează în sânge adrenalină și alți hormoni, au muncit atât de mult, încât
și-au epuizat temporar forțele. Suprarenalele produc un hormon care menține sodiul în corp. Astfel, dacă acest hormon nu se produce în cantități suficiente înseamnă că organismul nu reține câtă sare trebuie.
Ce faci? Orice e posibil pentru a-ți reduce anxietatea și nivelul de stres: plimbări în natură, întâlniri cu prietenii, meditație, exerciții fizice etc.

Pete albe pe unghii

Petele albe de pe unghii te avertizează că există o carență de zinc. Unghiile a căror suprafață nu este netedă, ci „încrețită” indică o lipsă de fier, iar unghiile moi și care se rup ușor sunt semn că îți lipsește calciul, vitamina D sau magneziul.
Ce faci? Include în meniu cât mai multe alimente bogate în vitamine și minerale, în special fructe și legume proaspete (banane, portocale, mere, avocado, spanac etc.), fructe oleaginoase (migdale, alune, fistic), ciuperci, gălbenuș de ou, cereale integrale, cacao, fasole albă, lactate.



Gingii umflate

Ai observat că de la o vreme gingiile sunt roșii, umflate și sângerează când te speli pe dinți? Poate fi vorba de o carență de vitamina C sau K, însă poate fi vorba și de parodontoză. O afec­țiune nedureroasă, dar care netratată avansează și poate duce la pierderea dinților.
Ce faci? Programează-te la dentist: el își va da seama dacă modificările apărute la gingii indică o boală periodontală sau o carență de vitamine.


Treziri noaptea

Se întâmplă ca în ultima vreme să te trezești de câteva ori în timpul nopții? Ai putea suferi de așa-numita „insomnie de la mijlocul nopții”: adormi fără dificultate, dar te trezești noaptea o dată sau de mai multe ori și reușești cu greu să adormi din nou. Această tulburare de somn poate fi legată de anxietate, depresie ori chiar de apneea de somn.
Ce faci? În cazul în care te simți obosită și somnolentă pe timpul zilei pentru o perioadă mai lungă de patru săptămâni, ar fi bine să te adresezi medicului. Înainte însă încearcă să scapi de stres și anxietate prin orice metodă crezi că îți poate aduce relaxare (ascultă muzică, fă drumeții, ieși zilnic la plimbare etc.).


Piele uscată

Dintr-odată și aparent fără motiv pielea ta a devenit uscată și te mănâncă? Ar putea fi o reacție apărută în urma folosirii unui produs nou de îngrijire a pielii (gel de duș, săpun, cremă de corp etc.).
Ce faci? Dacă reacția cutanată este urmarea folosirii unui produs nou de îngrijire, soluția este simplă: renunță la acel produs. Dacă știi că nu aceasta e cauza, atunci ar fi bine să te adresezi medicului, care îți va recomanda ana­lize de sânge. Pielea uscată poate semnala apariția anemiei sau o hipotiroidie (secretarea unei cantități prea mici de hormoni tiroidieni).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu