luni, 2 aprilie 2012

Magneziul, un mineral esential pentru organism

Cheia echilibrului nervos si muscular - magneziul - este un element care lupta impotriva oboselii, a stresului si a anxietatii. Magneziul joaca un rol important in fixarea calciului in oase si in decontractarea muschilor. De asemenea, acesta intervine in reglarea ritmului cardiac, favorizeaza scaderea nivelului de colesterol si regleaza tranzitul intestinal.
Magneziul mai este denumit elixir pentru sanatate si pentru o viata lunga deoarece este un nutrient capabil sa previna crizele cardiace, simptomele premenstruale, hipertensiunea arteriala, aritmia cardiaca, inflamatiile, calculii renali si multe alte afectiuni. De asemenea, magneziul mai contribuie la pierderea in greutate si la tratarea infectiilor puternice.
  • De ce este necesar organismului?
  • Aportul nutritional recomandat
  • Unde gasim magneziu?
  • De retinut!
De ce este necesar organismului?
Magneziul este combinat intr-o anumita masura cu calciu si fosfor in formarea oaselor. De asemenea este prezent in fiecare dintre celulele noastre si implicat in numeroase reactii metabolice ale organismului. Magneziul joaca un rol important in transmiterea de mesaje nervoase si in functionarea muschilor (relaxare).
Beneficii:

  • Rol capital in procesele metabolice. Magneziul este indispensabil pentru crestere. Este important in formarea oaselor, a proteinelor si a acizilor grasi, in reactiile catalitice indeplinind un numar mare de functii metabolice cruciale, in special in transformarea alimentelor in energie si transmiterea influxurilor electrice de catre nervi si muschi. Magneziul contribuie la formarea noilor celule si stimuleaza grupul de vitamine B. De asemenea, joaca un rol special in ceea ce priveste relaxarea musculara.
  • Important in pierderea in greutate. Magneziul este important in transformarea grasimilor in energie si in organizarea alimentarii celulelor in oxigen, ceea ce contribuie la eliminarea grasimilor. O mare parte din magneziu se gaseste in interiorul celulelor pentru activarea enzimelor necesare metabolismului hidratilor de carbon si acizilor aminati.
  • Ajuta la mentinerea balantei aciditate-alcalinitate din organism. Favorizeaza absorbtia si metabolismul altor minerale precum calciu, fosfor, sodiu si potasiu. Exercita o actiune favorabila in ceea ce priveste utilizarea vitaminelor din grupul B, vitaminelor C si E.
  • Rol vital in prevenirea crizelor cardiace. Magneziul joaca un rol important in modul in care influxurile electrice sunt utilizate de organism pentru a facilita transportul nutrientilor la celule.  
  • Magneziul detine proprietati euforizante asupra sistemului nervos central, caci intervine in starile depresive, de aceea este considerat un calmant natural.
  • Magneziul intervine in metabolismul glucidelor si al calciului, evitand astfel sa se depuna calciul pe peretii arteriali si pe articulatii (ateroscleroza, leziuni coronariene, miocardite etc).
  • Impreuna cu calciul, magneziul actioneaza pentru mentinerea densitatii oaselor.
Aportul nutritional recomandat
Aportul zilnic recomandat se incadreaza intre 320mg la femei si 400mg la barbati si la femeile insarcinate sau care alapteaza. Totusi, este indicat ca acest
oligoelement sa fie luat in urma unei recomandari medicale. O carenta in magneziu poate provoca aparitia oboselii, scaderea apetitului, varsaturi, greturi, crampe etc.
Cele mai expuse persoane la o carenta de magneziu sunt:

  • Cele care fac sport si care se hranesc incorect;
  • Persoanele in varsta;
  • Consumatorii de alcool;
  • Pacientii care iau diverse medicamente cum sunt cele impotriva tensiunii arteriale (diureticele).
Totusi, un exces de magneziu in organism poate antrena tulburari digestive (diaree), o scadere a tensiunii arteriale, oboseala exagerata. Aceasta survine destul de rar: in urma unei administrari prelungite de magneziu. Persoanele care sufera de insuficienta renala risca un exces de magneziu si trebuie sa evite administrarea suplimentelor vitaminice.
Unde gasim magneziu?

  • Cacao pudra si ciocolata;
  • Susan, nuci, seminte de floarea-soarelui etc;
  • Legume uscate (fasole alba si linte);
  • Cereale : germeni de grau, faina, musli, ovaz;
  • Moluste si crustacee: creveti, scoici etc;
  • Legume si fructe: brocoli, cartofi, banane, avocado etc.
  • Apa minerala.
De retinut:
•    Persoanele in varsta trebuie sa aiba o alimentatie suficient de bogata in magneziu;

•    Sportivii trebuie sa compenseze pierderea de magneziu cauzata de efortul fizic sustinut.

Carenta de magneziu

se manifesta prin spasmofilie, hiper-emotivitate, senzatia lipsei de aer, dureri de cap, tremuraturi, ameteli, insomnii, crampe musculare, furnicaturi si amorteli ale extremitatilor, oboseala a ochilor, palpitatii, dischinezie biliara, colici abdominale, fragilitate a unghiilor, parului si dintilor, stari depresive si stari isterice, decalcifieri ale oaselor, agravarea reumatismului degenerativ, diferite reactii alergice, diminuarea capacitatii de aparare antiinfectioasa a organismului, crize de tetanie, rinite persistente, oboseala corzilor vocale, favorizarea instalarii hipercolesterolemiei si a aterosclerozei etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu