O proteină mică cu efecte mari
Insulina este un hormon important secretat de partea endocrină a pancreasului. Ea este indispensabilă pentru reglarea glicemiei după mese şi permite utilizarea glucozei de către celule.
Descriere Insulina
Secretată de celulele beta ale pancreasului, insulina este o proteină mică, formată de 51 de aminoacizi, distribuiţi în două lanţuri, unul de 30 şi celălalt de 20, legate între ele prin punţi de doi atomi de sulf.
► Mecanismul insulinei
Mai întâi, celula beta produce, în citoplasmă sa (partea internă a celulei), sub formă de lanţ închis, o proteină mai lungă, proinsulina, care este stocată în vezicule, unde este transformată în insulina, de către o enzimă. Insulina funcţională este apoi vărsată în sânge, sub controlul sistemului nervos vegetativ, care măsoară permanent nivelul de glucoza din sânge.
Funcţiile insulinei
► Acţiune asupra glucozei din sânge
Insulina este (împreună cu somatos-tatina), principalul hormon hipogli-cemiant, acţiunea sa scăzând nivelul glucozei din sânge, sau glicemia. Glicemia, care, pe stomacul gol, este situată între 0,9 şi 1,1 g/l la un subiect sănătos, creşte, în mod normal, până la 1,60 g/l, după fiecare masă sau consum de băuturi îndulcite. Această creştere stimulează eliberarea de insulina în sânge de către pancreas, dar excesul de acizi graşi sau de aminoacizi are acelaşi efect stimulant. Insulina eliberată acţionează asupra celulelor de stocare (celulele adipoase, celulele musculare) şi asupra leucocitelor, unde facilitează intrarea glucozei. Dar insulina nu accelerează intrarea în ficat, creier sau rinichi, care sunt permanent aprovizionaţi din abundenţă cu glucoza. în plus, insulina blochează transformarea în glucoza a glicogenului, prezent în ficat şi în muşchi, precum şi transformarea în glucoza a aminoacizilor şi a glicerolului conţinut în trigliceride. Astfel, ea împiedică creşterea spontană a glicemiei cu producerea endogenă de glucoza.
► Acţiunea în celulă
Atunci când insulina intră în contact cu celulele de stocare, ea se leagă de un receptor specific şi traversează membrana celulară. Acolo, ea stimulează enzime, care:
► accelerează combustia glucozei,
pentru a produce energie sub formă de ATP.
► unesc moleculele de glucoza, pentru a forma glicogen. ►transformă glucoza în acizi graşi şi glicerol (celule adipoase).
De asemenea, ea induce captarea ami-noacizilor şi sinteza proteinelor în muşchi: astfel, ea este necesară creşterii şi reparării ţesuturilor. Pe scurt, insulina favorizează producerea de energie şi orientează surplusul spre formele de stocare (grăsimi) sau sinteza proteinelor.
► Reglarea glicemiei
Glicemia nu este fixă, ci este rezultatul unui echilibru instabil între acţiunea insulinei, mai ales după mese, şi acţiunea glu-cagonului, mai ales pe stomacul gol sau după un efort prelungit. Glucagonul este un alt hormon secretat de pancreas. Această protidă mică de 29 de aminoacizi determină transformarea glicogenului sau a aminoaci-zilorîn glucoza, în ficat, de unde se varsă în sânge. Astfel, el are o acţiune practic inversă celei a insulinei, iar acţiunile lor asociate, în funcţie de nivelul glicemiei la un anumit moment, menţin glicemia la un nivel compatibil cu buna funcţionare a organismului. Un exces de insulina poate fi cauzat de o injecţie care nu a fost bine dozată sau de o eroare dietetică (o masă sărită, un efort prea mare după o injecţie, în cazul diabeticilor), dar şi, mai rar, de o tumoare secretantă de insulina a pancreasului numită insulinom. Ea se manifestă imediat prin indispoziţie sau comă hipo-glicemică (în cazurile extreme), care dispare încet sub efectul glucagonului natural şi mai repede după consumarea de glucoza sau după injectarea de glucagon (prezent în trusa de urgenţă a oricărei persoane care suferă de diabet de tip 1).
Diabetul
► Tip 1
Responsabilă pentru acest tip de diabet este o carenţă aproape completă de insulina. Ea debutează la copii sau la adulţii tineri, atunci când celulele beta sunt distruse de proprii anticorpi ai organismului. O carenţă parţială de insulina se observă şi în cazul diabetului de tip 2 evoluat, atunci când celulele beta sunt epuizate după o perioadă de câţiva ani de luptă împotriva unei hiperglicemii permanente sau a antidiabeticelor de tipul sulfamidelor. Injecţia de insulina, în doze corecte, este singurul tratament la aceste carenţe.
► Tip 2
în cazul acestui tip de diabet, se observă un exces de insulina, timp de mai mulţi ani, dar ea este ineficientă în ţesuturile adipoase sau musculare. Se constată acest hiperinsulinism atunci când glicemia pe stomacul gol este situată între 1,10 şi 1,26 g/l (diabet care nu se manifestă) sau în primii ani ai unui diabet de tip 2 care se manifestă. Medicii vorbesc despre „rezistenţa la insulina” sau despre „intoleranţa la glucoza”. Injectarea de insulina nu are nici un efect benefic: este necesară modificarea ţesuturilor receptoare prin pierderea în greutate şi activitate fizică.
Putină istorie
Insulina este considerată primul medicament important, rezultat al cercetărilor medicale de la începutul secolului alXX-lea.
► înainte de anul 1922, diabetul era o boală mortală, pentru care singurul tratament cunoscut era înfometarea bolnavului, furni-zându-i exact atâtea calorii
cât avea nevoie pentru a supravieţui,inca cativa ani.
► în anul 1921, un tânăr medic, numit Frederick Banting, asistat de un student, Charles Best, a lucrat gratuit în laboratoarele Profesorului John MacLeod de la universitatea din Toronto. Primele lor lucrări, legate de reglarea glicemiei la câinii aduşi în starea de a fi diabetici, au condus la obţinerea fondurilor pentru continuarea cercetărilor. Un profesor de biochimie, James Collip, li s-a alăturat, pentru a rafina şi apoi produce un extract purificat al pancreasului care părea capabil să scadă glicemia.
►în ianuarie 1922, un tânăr bolnav, în vârstă de 14 ani, care suferea de diabet de trei ani, Leonard Thompson, a primit prima injecţie cu acest extract purificat. Starea sa s-a ameliorat rapid, deşi era deja în agonie. Hormonul conţinut de extractul pancreatic a fost denumit insulina. Pentru prima dată, un tratament care se baza pe cercetările fiziologice a permis vindecarea unor bolnavi condamnaţi. Rezultatele au fost atât de spectaculoase, încât, imediat ce informaţia a fost publicată, o companie americană de produse chimice a acceptat fabricarea unui extract industrial pentru a răspunde miilor de cereri din lumea întreagă,
►în anul 1923, premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie a recompensat lucrările profesorilor MacLeod şi Banting, la care au fost asociate, mai târziu, numele Best şi Collip.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu