Felicitari!! Daca ati ajuns aici inseamna ca ati obtinut greutatea dorita sau greutatea la care v-ati oprit in cazul in care regimul devenise prea dificil de urmat.
Dupa primele doua faze de “cucerire”, misiunea celei de-a treia etape este de a redeschide poarta unei suite de mancaruri de care ne-am deprivat mult timp dar evitand efectul clasic de punere la loc a kilogramelor pierdute. Motivul pentru care este atat de usor sa redepuneti kilogramele pierdute este ca in tot decursul perioadei de dieta, corpul incearca sa reziste pierderii de calorii pe cat de mult posibil. Astfel corpul va incearca sa consume cat mai putine calorii si sa sustraga cat mai multe calorii posibile din alimentele mancate. Din acest motiv, in special in perioada de atac, este posibil sa va simititi obosit sau ca va este frig – acestea sunt eforturile organismului de a consuma cat mai putine calorii. De asemenea, o bucata de mancare din care inainte corpul sustragea doar 100 de calorii, pana la sfarsitul regimului, organismul nostru va deveni expert in sustragearea a 120, 130 de calorii din ea. Astfel, o cina copioasa care inainte de regim poate ca nu parea ca mult acum va avea niste efecte destul de negative. Din acest motiv, in aceasta etapa a regimului vor fi introduse o multime de alimente delicioase, dar in cantitati limitate.
Principiul perioadei de consolidare este bazat pe faptul ca organismul nostru, din motive genetice sau doar din cauza ca petrecem o viata sedentara, etc, si-a inscris in memorie dorinta de a se ingrasa si de a ajunge la greutatea pe care o aveati inainte de regim sau chiar mai mare. Astfel, scopul perioadei de consolidare este de a sterge aceste inscrisuri si de a obisnui corpul sa ramana la greutatea obtinuta.
Care este durata perioadei de consolidare?
Durata acestei perioade este fixa: exact 10 zile pe kilogram pierdut.
Ce putem manca in etapa aceasta?
Daca pana acum ati condus un razboi cu corpul vostru – adica i-ati refuzat unele mancaruri atunci cand incerca atat de greu sa obtina caloriile dorite – in perioada de consolidare veti face pace cu corpul dumneavoastra.
In perioada de consolidare ca si in celelalte doua, va trebui sa urmati regimul cu absoluta strictete. Acesta consta in urmatoarele:
Proteine si legume
Puteti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele. Deja cunoasteti toate elementele permise in aceste categorii foarte bine.
O portie de fructe pe zi
Pentru multi dintre noi carora ne plac fructele, in sfarsit, avem voie sa le consumam. Dar, consumul acestora trebuie limitat la o singura portie pe zi. Toate fructele va sunt autorizate in cantitate de o singura portie pe zi cu exceptia urmatoarelor: banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca.
Ok si poate ca va intrebati ce inseamna o singura portie. Pentru unele fructe este destul de evident: un mar pe zi, o para pe zi, o portocala, un grepfrut, o piersica, o nectarina. Pentru fructele mai mici, asta inseamna: o ceasca de capsuni sau de zmeura, o felie de pepene galben sau de pepene verde, doua kiwi, doua caise, sau un mango mic sau o jumatate dintr-un mango mai mare.
Atentie! Puteti sa consumati o portie din fructele mentionate mai sus pe zi oricand dar nu seara!
Doctorul Dukan recomanda fructele in urmatoarea ordine (incepand cu cele mai recomandate la cele mai putin recomandate):
- Cel mai bun este marul
- Dupa vin capsunile si zmeura
- Dupa pepenii
- Grepfrutul si
- In ultimul rand kiwi, para, piersica, caisa, nectarina si mango.
Doua felii de paine integrala de grau
Daca sunteti predispusi sa va ingrasati, Doctorul Dukan recomanda sa nu consumati paine alba in general. El recomanda consumul de paine integrala de grau care ajuta la sanatatea intestinelor.
Puteti consuma painea oricand, la mic dejun, pranz sau cina. Daca va place mult untul puteti de asemenea sa puneti niste unt degresat pe paine. Se poate consuma ca si sandvis cu mezeluri, etc.
O portie de branza pe zi
Sunt permise, in cantitatea de o portie pe zi doar branzele tari de genul Bonbel, Gouda, etc. Deci evitati toate branzele fermentate de genul camembert, roquefort si cele de oaie.
O portie pe zi inseamna aproximativ 40 de grame.
Puteti sa le consumati oricand.
Alimente Amilacee
Cand va ganditi la perioada de consolidare, considerati-o a fi impartita in doua. Adica sa zicem ca ati pierdut 5kg in total, atunci perioada va fi egala cu 5*10 = 50 de zile. Impartita in doua, inseamna ca in primele 25 de zile sunteti in Perioada I si in ultimele 25 de zile in Perioada II.
In Perioada I, veti avea voie sa consumati o portie de alimente amilacee pe saptamana in timp ce in Perioada II veti avea voie sa consumati doua portii de alimente amilacee pe saptamana.
Nu toate alimentele amilacee sunt permise. Aici este o lista a celor care sunt:
- Pastele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. Incercati sa le consumati cu sosuri fara unt sau ulei – adica pe baza de rosii, ceapa, etc.
- Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie inseamna aproximativ 200 de grame pe zi. La fel, nu le consumati cu unt, smantana, etc.
- Lentilele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. La fel, nu le consumati cu grasimi. Aceeasi cantitate este permisa si pentru mazare.
- Orezul si cartofii: Orezul sa fie consumat de preferinta integral dar daca nu va place, si alb este permis. Sunt autorizate 150 grame de orez alb si 220 grame de orez integral. Cartofii pot fi consumati cu coaja sau fara atata timp cat nu sunt fripti. Doctorul recomanda sa uitati complet de chipsuri deoarece sunt rele pentru sanatate si pline de grasimi.
Noile carnuri:
- Carne de miel – incercati sa mancati portiunile cele mai slabe ale mielului
- Carne de porc – la fel, incercati sa mancati doar portiunile cele mai slabe (nu coaste, spate, etc).
- Sunca
Masa de Sarbatoare
In Perioada I aveti dreptul la o Masa de Sarbatoare si in Perioada II aveti dreptul la 2 Mese de Sarbatoare pe saptamana. Si ca sa fim absolut clari, inseamna o singura masa (adica mic dejun sau pranz sau cina) nu o zi intreaga! Doctorul (si eu) va recomanda sa mancati Cina in acest fel deoarece este cea mai satisfacatoare.
O masa de sarbatoare inseamna ca puteti manca orice doriti: un aperitiv, antreu si desert – fiecare consistand din absolut orice alimente. Exista doar doua conditii:
- sa nu mancati niciodata mai mult de o portie. Adica sunt permise o portie normala de aperitiv + o portie de entreu + un desert, un pahar de vin, etc. Dar nu mancati doua deserturi, sau doua entreuri, etc.
- niciodata sa nu mancati doua mese de sarbatoare succesive. Adica daca luni seara ati mancat o cina de sarbatoare, marti dimineata nu mancati un mic dejun de sarbatoare. Altfel corpul se va reobisnui cu vechiul mod de a manca si va fi mult mai greu sa reveniti la rutina de consolidare.
In Perioada II, cand aveti dreptul la doua mese de sarbatoare pe saptamana, incercati sa mentineti ceva spatiu intre ele. Eu le-am luat Vineri seara si Sambata seara dar Doctorul recomanda si mai mult spatiu daca este posibil.
O zi de proteine pe saptamana: Joia
Nu in ultimul rand, va trebui, ca o zi pe saptamana sa mancati doar proteine, exact ca si in perioada de atac. Doctorul recomanda ca aceasta zi sa fie joia. Daca cumva, dintr-un motiv exceptional, intr-o saptamana nu puteti mentine joia, atunci macati proteine miercuri sau vineri dar saptamana urmatoare intoarceti-va iarasi la ziua de joi.
Taratele de Ovaz
In aceasta perioada consumati 2 linguri de tarate de ovaz pe zi.
Important! Nu sarati peste aceasta etapa de consolidare sau in mod sigur veti re-depune toate kilogramele pierdute!
Activitate fizica
25 de minute de mers pe jos pe zi.
In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Consolidare decat:
- Toate alimentele din perioada de atac
- Toate alimentele din perioada de croaziera
- O portie de fructe pe zi cu exceptia bananelor, strugurilor si cireselor care nu pot fi consumate inca
- Doua bucati de paine integrala pe zi
- 40 de grame de branza pe zi
- 2 portii de alimente amilacee pe saptamana
- 2 linguri de tarate de ovaz pe zi
- 25 de minute de mers pe jos pe zi
- 2 mese de sarbatoare pe saptamana
- 1 zi doar de proteine ca si in perioada de atac pe saptamana (recomandat joia)
- Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
Multa lume este destul de "speriata" de perioada de consolidare. Si pentru bun motiv. Este posibil sa adaugam mancarurile delicioase pe care le iubeam inainte si sa nu punem kg la loc? Intr-adevar pare greu de crezut dar este posibil. Zeci de persoane de pe acest site si mii de persoane din experienta dr Dukan au trecut prin consolidare si au reusit sa isi mentina greutatea. Cheia? Ca si in restul dietei, urmati indicatiile date de doctor in legatura cu alimentele permise. Ca si exemplu, pentru cei care inca au temeri cu privire la intrarea in consolidare, mai jos am copiat mesajul uneia dintre scumpele noastre membre care in momentul in care scria acest mesaj era spre sfarsitul consolidarii. Metoda ei de a intra in consolidare "incet" este extraordinara si o recomand din inima:
"...am introdus treptat alimentele permise, la diferente de 2-3 zile una de cealalta, masa de sarbatoare am luat-o prima data dupa 2 sapt de consolidare… ca si idee am facut asa….am inceput cu un mar/zi, dupa 2 zile am reintrodus o felie de paine( 2 felii de paine /zi am mancat abia din a III-a sapt), apoi au urmat paste cu sos de rosii……la masa de sarbatoare am avut la baza tot carne de pui….adica totul am reintrodus f lent.
Ziua de joi….cea de proteine pure…. eu am declarat-o sfanta! E ca si cum ai tine vinerea post Eu nu folosesc joia decat dimineata iaurt cu tarate si restul zilei carne de peste si piept de pui….fara sa-mi gatesc si ceva dulce….raman strict la proteina pura…nu consum nici macar alimente tolerate."
Cateva mentiuni cheie din mesajul membrei noastre de mai sus sunt: 1. intrarea in consolidare in etape (adica nu toate alimentele permise dintr-odata). 2. mentinerea zilei de joi in mod strict.
Va pup si bine ati venit la minunata consolidare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu