duminică, 8 aprilie 2012
Rinichii si tensiunea arterială
Rinichii joacă un rol esenţial în reglarea pe termen lung a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială trebuie menţinută stabilă, astfel incât organele să primească o cantitate adecvată de sânge si oxigen.
Rinichii sunt organe pereche, de forma unui bob de fasole, localizate de fiecare parte a pelvisului. Ei au două funcţii principale:
■ Reglarea echilibrului hidroelectrolitic din corp;
■ Excreţia unor produşi de degradare, cum este ureea, a excesului de sodiu şi a altor minerale, prin urină.
SISTEMUL DE FILTRARE
Rinichii conţin milioane de unităţi de filtrare microscopice, numite nefroni, care sunt unităţile componente ale rinichilor. Anumite substanţe din sânge, cum ar fi glucoza, sunt filtrate, dar reabsorbite în fluxul sanguin, în timp ce produşii toxici de degradare şi excesul de apă sunt excretaţi sub formă de urină.
TENSIUNEA ARTERIALA
Rinichii joacă un rol extrem de important în reglarea pe termen lung a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială este definită ca presiunea pe care sângele o exercită asupra pereţilor principalelor artere si este un indicator al eficientei circulaţiei sanguine a unei persoane.
MECANISME DE REGLARE
Tensinea arterială trebuie să fie reglată prin anumite mecanisme pentru a putea asigura o cantitate optimă de sânge şi oxigen către organe.
■ Hipotensiunea [scăderea tensiunii arteriale] poate indica faptul că exista o cantitate insuficientă de sânge în circulaţie. Această situaţie poate să ducă la deprivarea de sânge oxigenat a unor organe vitale şi consecutiv la şoc.
■ Hipertensiunea (creşterea anormală a tensiunii arterialei presupune faptul că inima trebuie să lucreze mai intens pentru a învinge rezistenţa din circulaţia arterială, ceea ce implică o solicitare mai mare din partea inimii.
MECANISME DE FEEDBACK
Rolul rinichilor este de a detecta orice modificare a volumului de sânge sau a presiunii printr-un sistem de feedback şi de a reactiona in consecinta.
■ Atunci când volumul saguin creşte, rinichii elimină ma multa apa din sânge, reducând volumul sanguin şi restabilind tensiunea arterială normală.
■ Atunci când volumul sangelui scade, din cauza deshidratarii de exemplu, rinichii absorb maî puţină apă, restabilind astfel tensiunea arterială.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu