Plantele medicinale ne ajuta sa ne mentinem sanatatea sau sa readucem starea de sanatate in organism. Toate indicatiile pentru folosirea lor trebuiesc respectate. Supradozarea unora poate duce la complicatii si reactii adverse.
O data cu venirea caldurii vegetatia explodeaza in toate culorile. Verdele a luat repede locul nuantelor de gri si maro. A venit timpul sa incepem sa ne refacem farmacia verde de acasa cu plante noi. Acum putem culege papadia, florile de salcim, iar mai apoi florile de tei, etc. Inainte de a trece la treaba insa este bine sa stim ca plantele medicinale, ca medicament, au si ele contraindicatii si efecte secundare atunci cind nu sint respectate dozele si indicatiile specialistilor. Plantele medicinale actioneaza blind asupra organismului atunci cind sint folosite cu cumpatare si indicatii precise. Provoaca mai putine reactii adverse si complicatii decit medicamentele sintetizate chimic. Astazi ne vom ocupa de citeva dintre plantele uzuale pe care le folosim, astfel incit sa stim si ce reactii adverse ar putea apare cind nu sint respectate indicatiile. Mai trebuie sa stim ca plantele dau efecte secundare doar in cazul in care se face abuz de ele si se administreaza fara consultarea specialistilor in domeniu.
* Castanul supradozat folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari, poate provoca crampe ale degetelor de la miini.
* Cimbrisorul de cimp duce la hiperfunctia glandei tiroide daca este utilizat in cantitati foarte mari. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, hepatita, aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).
* Catina alba, un panaceu pentru fitoterapie, este contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare poate provoca alergie din cauza beta-carotenului care se afla in cantitati mari in catina alba.
* Coada soricelului poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
* Echinacea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante compozite.
* Florile de tei in supradoza, utiliazate in ceai, pot da complicatii la inima daca se bea in fiecare zi mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie de minim 6 luni.
* Hameiul, folosit in cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.
* Matasea de porumb in doze mici il stimuleaza centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, in cantitati mari il inhiba. In supradoza provoaca de asemenea si tromboflebita.
* Paducelul, in doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Nu se bea apa rece dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel deoarece apar colici intestinale.
* Patlagina si semintele ei, in caz de supradozare, cind sint folosite ca ceai sint contraindicate bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.
* Patrunjelul daca este utilizat in cantitati mari poate agrava durerile de cap, iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat consumind alimente bogate in acest element.
* Sunatoarea ridica tensiunea arteriala, provoaca ingustarea vaselor sanguine, fotodermita, scaderea potentei daca este folosita un timp indelungat. In cura de pojarnita este contraindicat sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala sau pentru febra de fin. Cu ceaiul de sunatoare sint incompatibile alimente precum berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.
* Menta nu se recomanda pentru cei care sufera de constipatie, bolnavii cu hipotensiune, cu aciditate scazuta a sucului gastric sau cu hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare si, ca rezultat, la incontinenta urinara. Poate duce uneori si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
* Macesul, una din plantele foarte cunoscute, poate provoca corodarea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, daca este folosit in mod excesiv.
* Boabele de soc daca sint folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului. Pot apare stari de voma, arsuri la stomac, iritarea gitului, dificultati in respiratie, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producind iritatii ale colonului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu