miercuri, 30 mai 2012

Cum combaţi retenţia de apă din corp!

Dacă doriţi o siluetă armonioasă, ar fi bine să respectaţi câteva reguli: trebuie să faceţi sport, să mâncaţi alimente care permit o drenare bună a apei şi toxinelor din sistemul limfatic, să faceţi masaj regulat sau automasajul picioarelor zilnic şi să vă hidrataţi corespunzător.

La ora actuală, nutriţioniştii acordă o atenţie specială sistemului de gestionare a apei din organism. Astfel, trebuie să avem grijă să menţinem un echilibru între apa care intră şi cea care se elimină prin urină în principal şi prin transpiraţie.

Conform American Holistic Health Association, alimentele bogate în potasiu ajută cel mai bine organismul să activeze sistemul limfatic, potasiul fiind unul dintre cei mai importanţi electroliţi necesari organismului pentru rehidratare rapidă. Iar alimentele bogate în potasiu sunt bananele, broccoli, cartofii dulci, somonul, dar şi sucul de cocos sau apa de cocos.

100 ml de apă de cocos conţin 680 mg de potasiu, adică mai mult decât 2 banane! Primul promotor al apei de cocos a fost celebra Madonna care a început să consume zilnic această băutură în turneul “Sticky and Sweet”.

După ce i-a aflat şi experimentat beneficiile, i-a rămas fidelă, ba chiar se speculează că şi-a creat propria firmă care comercializează apă de cocos. Beneficiile care au convins-o pe Madonna să nu plece de acasă fără băutura delicioasă sunt rehidratarea rapidă după un antrenament intens, scăderea colesterolului, prevenirea diabetului, activarea metabolismului şi întărirea sistemului imunitar.

Legume şi peşte din belşug

Lista alimentelor benefice pentru menţinerea nivelului optim de hidratare din organism nu se opreşte aici. Ea continuă cu broccoli care conţine potasiu, fier, fosfor, fibre, dar şi substanţe active preţioase, cum sunt izotiocianaţii, substanţe cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene.

În plus, sulforafanul conţinut de broccoli reduce cu 73% moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species) generate în special de hiperglicemie, astfel că broccoli devine un aliment foarte important în diete şi în alimentaţia diabeticilor. Pentru o bună drenare a apei din ţesuturi, puteţi apela şi la cartofii dulci.


Având un conţinut bogat în vitamine, potasiu, calciu şi alte minerale, au un puternic efect antiinflamator. Prin conţinutul de magneziu, cartofii dulci previn formarea calculilor renali, iar vitamina B6 reechilibrează activitatea sistemului nervos. Iar fibrele din cartofii dulci accelerează digestia. Cât despre sursele de proteine animale benefice într-o dietă antiretenţie, nu ar trebui să uitaţi de iaurturi şi peşte.

Somonul are poate cel mai mare conţinut de potasiu dintre toţi peştii şi fructele de mare, iar grăsimile pe care le conţine contribuie la eliminarea depozitelor adipoase de pe abdomen, coapse şi fese. Puteţi mânca somon de 2-3 ori pe săptămână, însă puteţi varia meniurile cu alte specialităţi din lista peştilor cu un nivel ridicat de potasiu precum sardinele, tonul, codul, halibutul.

În cazul retenţiei de lichide, o soluţie o reprezintă şi plantele diuretice naturale precum Uva Ursi (strugurii ursului) – are menirea de a creşte uşor frecvenţa de urinare. Alte elemente care ajută la o drenare eficientă a apei din organism sunt vitamina B6, magneziul, extractul de flori de sulfină, mătase de porumb, extractul de boabe de ienupăr, ţelina, usturoiul, pătrunjelul şi pulberea de pătrunjel, fructele bogate în vitamina C  – kiwi, citrice, dar şi mango, papaya, ananas.

Însă pe lângă dietă, trebuie să vă reamintesc de consumul de apă, care trebuie savurată încet pentru ca fiecare celulă din organism să beneficieze la maximum de virtuţile sale. Şi încercaţi să n-o beţi imediat după masă pentru că diluează enzimele necesare digestiei. 
 
Nu renunţaţi la sare! 
Din teama de a nu reţine apa şi a favoriza celulita, foarte mulţi dintre noi au eliminat aproape complet sarea din alimentaţie. Este adevărat că sarea de bucătărie obişnuită din comerţ nu mai are nimic în comun cu vechea sare utilizată mii de ani de oameni. Conţine mai mult de 98% clorură de sodiu, o substanţă străină structurilor organice, 2,5% absorbanţi de umiditate şi restul iodină.

Acest amestec dăunează mult echilibrului hidroelectric din corp, tulburat şi de sodiul care provine din alimente preparate sau semipreparate, ambalate şi “îmbogăţite” cu conservanţi, acidifianţi sau potenţiatori de arome. Însă sarea provenită din surse naturale preţioase, precum sarea roz din cristalele originare din Himalaya, de exemplu, reprezintă un amalgam de aproape 90 de minerale şi oligoelemente, menite să ajute organismul să menţină un nivel optim de apă, esenţial pentru buna funcţionare a proceselor metabolice şi activitatea mai multor organe.

Proporţia mineralelor contribuie la obţinerea unui pH optim la nivel celular şi în special în celulele de la nivelul creierului. În plus, cristalele de sare de Himalaya intervin activ în procesul de digestie şi facilitează, de asemenea, o mai bună absorbţie a nutrienţilor în intestin. Această sare naturală contribuie eficient la schimburile de substanţe la nivel celular şi în loc să crească tensiunea, chiar o reglează.

Un alt beneficiu dovedit al sării de Himalaya este acela că previne apariţia calculilor biliari şi renali, iar prin conţinutul optim de calciu şi magneziu, previne crampele musculare. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu