duminică, 13 mai 2012

Cele 7 super alimente din Biblie

Cu totii incercam sa avem o dieta cat mai sanatoasa si echilibrata care sa ne mentina corpul la greutatea ideala. Care este insa cea mai buna varainta de nutritie?

Daca deschidem Biblia la Deuteronom 8:8 si 8:9 vedem ca Dumnezeu le promite evreilor “o tara in care se afla grau, orz, vita de vie, smochine si rodii … maslini, untdelemn si miere, in care fara lipsa vei manca si nu vei duce lipsa de nimic”.
Desi profetii antici precum Moise (Deuteronomul se mai numeste si A cincea carte a lui Moise) nu invatasera inca despre termenul “antioxidant”, ei cunosteau secrete bine pastrate, oferite direct de divinitate.
Astfel, a luat nastere lista biblica de “super alimente”. Iata mai jos care sunt acestea si de ce sunt atat de sanatoase pentru organism.

1. Graul

Aceasta cereala pe care o putem regasi atat in painea cea de toate zilele, cat si in paste ori prajituri, este mai sanatoasa atunci cand este procesata cat mai putin posibil.
Produsele din grau integral contin peste 30% din doza zilnica de fibre de care organismul uman are nevoie. De asemenea, sunt foarte bogate in mangan si magneziu.
O dieta bogata in cereale integrale este extraordinara deoarece creste nivelul de energie din corp si totodata scade riscul de diabet de tip II, pietre la rinichi si alte probleme de sanatate, mai mult sau mai putin grave.

2. Orzul

Orzul este o alta cereala integrala pe care o putem regasi in paine, cerealele de la micul dejun sau supele sanatoase de iarna.
Foarte bogat in fibre, orzul este extraordinar pentru sanatatea intestinala si poate sa reduca nivelul colesterolului dar si riscul de cancer la colon, diabet de tip II (in special daca este consumat cu regularitate).
De asemenea, orzul contine cupru, despre care a fost descoperit ca ajuta la reducerea simptomelor de artrita.

3. Strugurii (vita de vie)

struguriCu totii stim ca sucul de struguri si vinul sunt gustoase, insa sunt ele bune pentru sanatatea noastra? Ei bine, strugurii contin compusi nutritionali denumiti flavonoide despre care se cunoaste ca pot reduce riscul formarii de cheaguri de sange in organism si protejeaza organismul uman de colesterolul “rau”.


Bogati in antioxidanti, strugurii ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, mai ales in cazul femeilor.

4. Smochinele

smochineAceste fructe extrem de dulci ce pot fi mancate atat uscate, cat si crude, contin un nivel foarte ridicat de potasiu, o minerala ce ajuta la controlul tensiunii arteriale.
Smochinele sunt de asemenea bogate in fibre dietetice ce ne pot ajuta sa scadem in greutate si sunt o sursa majora de calciu, protejand densitatea oaselor.
Desi nu sunt consumate de om ca atare, frunzele de smochin sunt prelucrate intr-un extract despre care se crede ca poate reduce nivelul de insulina al diabeticilor.
Atunci cand a pictat Capela Sixtina, Michelangelo a reprezentat “fructul interzis” printr-o smochina si nu un mar (ideea ca fructul interzis este un mar vine dintr-o confuzie din limba latina – malum inseamna atat rau – Pomul cunostintei binelui si raului – cat si mar).

5. Rodia

rodiaAcest fruct cu o infatisare oarecum ciudata este foarte in voga in zilele noastre. Poate fi consumat atat in stare naturala, cat si sub forma de suc.
Fiind bogat in antioxidanti, ne apara de colesterolul “rau” si imbunatateste circulatia sangelui in organism.
Rodiile pot de asemenea sa reduca riscul de cancer la san si sa domoleasca simptomele de artrita.

6. Uleiul de masline

ulei de maslineMaslinele si uleiul extra-virgin de masline obtinut prin presarea la rece a acestora contin numerosi antioxidanti care reduc nivelul colesterolului negativ din organismul nostru.
Ele sunt bogate si in acizi grasi nesaturati, in “grasimi bune” care diminueaza efectele colesterolului “rau” si “produc” colesterolul benefic pentru om.
Continand vitamina E, uleiul de masline protejeaza impotriva cancerului la colon, lupta impotriva gastritei si a altor probleme la stomac.

7. Mierea

mierePe langa faptul ca este un indulcitor natural, mierea abunda in antioxidanti si este considerata a fi o substanta anti-virala, anti-bacteriala si anti-fungica.
Prin proprietatea de a atrage si de a retine umiditatea, mierea este un hidratant natural ce intra in compozitia produselor cosmetice hidratante (creme, lotiuni, sampoane si balsamuri).
Prin efectul antiiritant, este utilizata pentru pielea sensibila si produsele de ingrijire a bebelusului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu