vineri, 11 mai 2012

Cimbrul si ghimbirul, arome in mincare sau medicamente?

Continuam si azi sa prezentam alte condimente care ne ajuta in mai multe feluri: sa condimentam hrana dar si sa devenim sanatosi sau sa ne pastram starea de sanatate. Condimentele poti fi pentru noi si alimente dar si medicamente.
Este greu sa ne imaginam bucataria continentala fara adaugarea aromaticului cimbru. Insa cercetatorii au fost atrasi de proprietatile sale antimicrobiene. Daca ati folosit o apa de gura sau chiar unele produse de curatare de uz casnic verzi, sint sanse ca si acestea sa fi continut timol, un ulei volatil din cimbru. Un studiu din 2004 a aratat ca uleiul de cimbru a fost capabil sa decontamineze o salata care continea o bacterie denumita Shigella care produce un tip deosebit de urit de intoxicatii alimentare. Studiile realizate in decursul anilor au aratat ca cimbrul este de asemenea eficient impotriva stafilococilor precum Escherichia coli. Cimbrul mai ajuta digestia, reduce formarea de gaze si aparitia de alte disconforturi, spune dr. Beth Reardon. El este folosit si in tratamentele pentru pielea capului si ingrijirea parului. Zilnic se poate folosi o lingurita de cimbru proaspat sau un sfert de lingurita de cimbru uscat de aproximativ trei ori pe saptamina. Cimbrul poate fi presarat pe carnea de pui, peste, legume si radacinoase. Merge bine si cu zeama de lamiie, inclusiv in cocktail-uri estivale. Cimbrul proaspat ar trebui sa tina aproximativ o saptamina in sertarul de legume din frigider, mai ales in cazul in care este infasurat intr-un prosop de hirtie umed pus intr-o punga de plastic deschisa.
Ghimbirul a fost folosit in medicina, atit in cea veche cit si in cea moderna pentru proprietatile sale calmante in afectiunile stomacale. Intr-o serie de studii umane si animale s-a demonstrat ca ghimbirul ajuta la calmarea greturilor, echilibrarea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv si protectia impotriva ulcerului gastric. Studiile au mai aratat ca ghimbirul poate ajuta la eliminarea durerilor, inclusiv in crampele menstruale, dureri musculare si migrene. Doctorul Beat Reardon, director de nutritie pentru departamentul de medicina integrativa a Universitatatii Duke din SUA, spune ca este o alegere excelenta pentru oricine sufera osteoartrita sau alte boli cronice inflamatorii. „Este cel mai bine sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de ingerarea de cantitati mari de ghimbir deoarece poate provoca arsuri la stomac, agravarea problemelor litiazei biliare si poate interactiona cu unele medicamente, inclusiv warfarina. Daca medicul dumneavoastra il aproba este foarte bine este sa utilizati ghimbir zi cu zi" declara Reardon. Ghimbirul are un gust puternic si este o componenta esentiala in arta culinara din Asia si India. Un virf de cutit de ghimbir in ceaiul negru impreuna cu scortisoara si cardamomul da savoare si gust deosebit bauturii. Poate fi adaugat si in sucuri sau in supe. Este folosit si la diverse dulciuri cum ar fi turta dulce. Se pot adauga bucati de ghimbir confiate pentru briose cu pere sau mere. Ca si curcumina, este cel mai bine daca se utilizeaza ghimbirul proaspat in loc de praf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu